+371 28 798 852

 

Viss par dekoratīvajiem caurumotājiem

 

Autore. Zinaida Olekša

Publikācijas datums: 15.10.2012

Domāju, ka katrs no jums kaut reizi dzīvē ir izmantojis parasto kancelējas caurumotāju. Ar vieglu nospiešanu no augšas uz lēju, tas caurdur vienu vai divus apaļus caurumus. Taču caurumotāji, kas ir domāti rādošiem darbiem, ir daudz sarežģītāki un satriec iztēli. Bieži vien pat ir grūti izvēlēties tieši to, kuru gribētos izmantot. Šādi caurumotāji saucās “figūrcaurumotāji”, “dekoratīvi caurumotāji”, “kompostrētāji”. Ar to palīdzību var izgriezt dažāda izmēra figūriņas (motīvus), dekorēt papīra maliņas un stūrīšus.

Caurumotāju vispazīstamākie zīmoli ir - Fiskars, Martha Stewart, Dalprint ,  ScrapBerry's, Rayher, EK Success, Dovecraft, Letack, Marvy Uchida, McGill, Tonic Studios, 7 Gypsies, Blue Hills Studio, un citi.

Eksistē sekojoši caurumotāju veidi:

•       -          dekoratīvais caurumotājs atsevišķu elementu izgriešanai;

•       -          malu caurumotājs;

•       -          stūra caurumotājs;

•       -          apaļas formas dekoratīvais caurumotājs;

•       -          caurumotājs ar izspiešanu.

Dekoratīvi caurumotāji atsevišķu motīvu izgriešanai

Ar šo caurumotāju palīdzību var izgriezt dažāda izmēra figūriņas. Parasti tādiem caurumotājiem ir norādīts izgriežamās figūriņas diametrs. Tas ir visvienkāršākais izmantošanā caurumotājs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Šādiem caurumotājiem apakšā ir speciāls nodalījums izgriezto elementu savākšanai. Ar šo caurumotāju palīdzību var dabūt dažādas figūriņas: sirsniņas, lapiņas, sniegpārsliņas, zvaigznītes, taurenīšus, ziediņus.

 


 

Pie tādiem caurumotājiem attiecina arī:

Knaibļveida caurumotājus izmanto nelielu figūriņu (parasti 1,6-7mm) izgriešanai. Šādiem caurumotājiem ir ērti gari rokturi un izturīga metāliska daļa kartona, papīra, plānās plastmasas, filca, ādas, folija caurumošanai.

Maksimālās pieejas caurumotājiem ir garš rokturis, kas ļauj izgriezt figūriņas maksimālajā (parasti 8-10cm) attālumā no papīra malas. Figūriņu izmēri ir 10-18cmm. Ar tiem var strādāt ar 120-160gr/m biezu papīru. 

Kompostrētājs – saspiedējs ar diviem rokturiem. Unikālā konstrukcija, kas ļauj pielikt minimālo spēku figūriņas izgriešanai un pie tām redzēt izgriežamo vietu. Izgriežamā motīva izmērs 3.8-5cm. Šādi caurumotāji ir paredzēti papīram ar biezumu līdz pat 210g/m2.


3D caurumotāji (apjomīgi). Šīs sērijas kompostrētāji atšķiras no citiem ar to, ka neizgriež elementus pilnībā, bet tikai taisa iegriezumus atsevišķās vietās. Līdz ar to, izgriezts motīvs paliek papīrā. Iegrieztās daļiņas var nedaudz pacelt virs papīra izveidojot apjomīgu efektu. Darbā ar šiem caurumotājiem rekomendē izmantot papīru līdz 160g/m2. Biezāku papīru tas var neizgriezt pietiekoši kvalitatīvi. Motīvu izmērs 1.5-3.7cm.


Tāpat dažus vārdus gribētos pateikt par atsevišķu caurumotāju veidu, kas izgriež uzreiz vairākus figūras elementus (piemēram EK Success). Tos var likt vienu uz otra 3D efekta veidošanai, vai izmantot atsevišķi. Izgriežamā elementa izmērs ir ap 3,7cm.

 

Neierobežotās pieejas kompostrētāji no Fiskars. Ar unikālās sistēmas «Everywhere Punch Window System” palīdzību var izgriezt figūru jebkurā vietā lapā. Papīra maksimālai biezums ir 180gr/m2. Motīva izmērs ap 3.8 – 5cm.


Magnētiskie kompostrētāji no Martha Stewart. Ar šo kompostrētāju arī var izgriezt figūriņas jebkurā vietā lapā. Maksimālais papīra biezums 180gr/m2. Kā šīs caurumotājs darbojās var redzēt šajā video sižetā.

(http://www.youtube.com/watch?v=OdBgSmQV238&feature=youtu.be)

 


Tāpat atsevišķās figūriņas var izgriezt ar caurumotāju ar nomaināmām kasetēm (kasešu caurumotājs). Parasti komplektā ir rokturis ar vietu kasetēm un pašas kasetes ar dažādiem motīviem (figūriņas, cipari vai burti). Šādi caurumotāji tiek pārdoti ērtā kastītē to uzglabāšanai. Var izmantot 180gr/m2 papīru.

Malu caurumotāji

Malu caurumotājs – viens no populārākiem un vienkāršākiem izmantošanā instrumentiem, ar kuru palīdzību var izveidot skaistu ažūru malu. Papīra mala ir jāieliek caurumotājā un jānospiež uz sviru. Lai izveidotu garu figūrmaliņu jānobīda papīrs, savienojot rakstu ar rakstu uz caurumotāja platformas. Tas nodrošinās zīmējuma nepārtrauktību. Izveidotās ažūrās maliņas platums ir 1-1.5cm. Rekomendējams papīra biezums 180g/m2.

 


Stūra caurumotāji

Stūra caurumotājs ļauj izveidot ažūrus stūrīšus vai vienkārši noapaļot tos. To izmanto stūru dekoriem, veidojot kartiņas, albuma lapas, vizītkartes, fotogrāfijas un citas lietas. Rekomendējamais papīra biezums 160gr/m2.


Tāpat pie šīs caurumotāju grupas attiecināmi caurumotāji izgriezumu veidošanai stūros turpmākai fotogrāfiju ielikšanai. Šādā veidā albumā var likt fotogrāfijas nepielīmējot tās.


Eksistē vēl dažādi stūra caurumotāju izmantošanas veidi, noņemot plastmasas detaļu, kas fiksē papīru. Ar šiem caurumotājiem var izrotāt apaļus elementus no iekšpuses un ārpuses, izmantot kā malu caurumotāju.


Šādas sniegpārsliņas var uztaisīt ar dažiem stūra caurumotāju veidiem.


Vēl eksistē caurumotāju komplekti, kas sastāv no diviem caurumotājiem - stūrim un malai (Martha Stewart). Šādi caurumotāji ļauj izveidot ažūrās salvetes, kartiņas un citas lietas ar nepārtrauktu rakstu gar visām malām.


Apaļi caurumotāji

Apaļš figūrcaurumotājs ļauj izgriezt dažāda izmēra motīvus – 9 un 14cm. Uz instrumenta pamata ir atzīmējumi lieliem un maziem ovāliem un apļiem. Pieliekot lapu pie trafareta nav grūti turpināt uzsākto zīmējumu. Šādi caurumotāji ir paredzēti strādāšanai ar materiāliem ne vairāk par 130gr/m2. 


Atsevišķi gribētos pievērst uzmanību daudzfunkcionālajiem caurumotājiem, ar kuru palīdzību var izgriezt apļi, ovālu, kvadrātu, dekorēt malu vai stūri ar smalku rotājumu. Šādu caurumotāju priekšrocība ir tas, ka tiem ir noņemams  magnētisks uzgalis,  kas ļauj redzēt, kur tiks izveidots izgriezums.

 

Uz daudzfunkcionālā caurumotāja darba virsmas ir daži kontrolatzīmējumi, kas ir domāti kā palīgs skaista un līdzena apļa, ovāla vai kvadrāta izgriešanai. Tikai jāsavieno jau izgrieztu zīmējumu ar vienu no tādiem apzīmējumiem (atkarībā no tā, ko Jūs vēlētos izgriezt – apļi, ovālu, vai kvadrātu).

 

Ar daudzfunkcionālā caurumotāja palīdzību var ne tikai dekorēt darba ārējo malu, bet arī izgriezt apaļu vai kvadrātu lodziņu lapas centrā. Tas ir iespējams pateicoties tam, ka uzgali ar griešanas mehānismu var noņemt un iezīmēt vietu uz lapas, kur tiks izgriezts zīmējums.


 

 

Kompostrētāji ar izspiešanu

Pie pēdējās caurumotāju grupas var attiecināt kompostrētājus ar izspiešanu, kas ne tikai izgriež kādu motīvu vai ornamentu, bet arī izveido reljefu uz tā. Caurumotāji ar izspiešanas funkciju var būt paredzēti atsevišķu elementu izgriešanai vai malu un stūru dekorēšanai. Daži caurumotāji vispirms izgriež figūriņu un pēc tām veido reljefu, vai izgriež un veido reljefu vienlaicīgi.

 

 

Nobeigumā gribētos atgādināt:

•       -          ar figūrcaurumotājiem var strādāt ar papīru, foliju un kartonu ne vairāk par 180gr/m2, ja uz iepakojuma nav norādītas citas rekomendācijas. Labāk neizmantot ļoti irdenus materiālus, tādus kā papīra dvieļi, salvetes, audums – ar tiem var sabojāt caurumotāju.

•       -          Pirms pirmās caurumotāja izmantošanas reizes, pastrādājiet ar caurumotāju uz nevajadzīgas lapas, lai noņemtu liekas smērvielas un nesabojātu darbu.

•       -          Ja gadījumā kompostrētājā iestrēga papīrs (piemēram, tika izmantots pārāk plāns papīrs) un caurumotājs neatlokas, to var attaisīt, nospiežot uz štanci ar kādu instrumentu.

•       -          Kad caurumotāja štance kļūs neasa, to atkal var noasināt sagriežot parasto foliju.

 

Atsauksmes
Jūsu atsauksme būs pirmā.
Pievienot atsauksmi
Tikai reģistrētie lietotāji var atstāt atsauksmes.