+371 28 798 852

 

Kas ir skices?

Tie, kas pavisam nesen ir aizrāvušies ar skrapbukingu, varbūt ir dzirdējuši par tādu parādību kā skices (angl. sketch). No kurienes tās radās? Kam tās ir vajadzīgas un vai vispār ir vajadzīgas?

Skice jeb, uzmetums, shēma, makets, plāns, šablons skrapbukingā ir nācis no mākslinieku pasaules. Ir zināms, ka pat ievērojamākie meistari ir veidojuši skices savām gleznām. Pirmkārt, lai precīzi izveidot sava darba kompozīciju. Tas arī ir galvenais skices uzdevums – kompozīcijas veidošana, t.i. elementu harmoniskā izvietošana un to proporciju noteikšana.

Nosacīti skices var sadalīt divās kategorijās – vienkāršas (shematiskās) un detalizētās.
Vienkāršas skices tikai apzīmē vēlamas formas un elementus un to savstarpējo izvietošanu. Detalizētas skices savukārt veido kompozīciju ar precīzu elementu attēlojumu projektā.

Vienkāršas skices piemērs




Detalizētās skices piemērs



Ir protams arī citi skiču varianti, bet jebkurā gadījumā tajā vienmēr var ieraudzīt vienu galveno elementu - kompozīcijas dominanti, kas pievelk uzmanību. Šeit jāpiebilst, ka skraplapu skicēs var būt divas vai vairākas vienādas pēc izmēra fotogrāfijas, bet tās tiek apvienotās vienā blokā, veidojot to pašu dominanti. Dominēšana parasti tiek izteikta elementa izvietošanā un to izmērā, visas pārējas detaļas tikai pasvītro to, veidojot papildus akcentus darbā.

Tādā veidā jebkura laba skice vienmēr ir izveidota izmantojot kompozīcijas noteikumus. Ja pamēģināt pārvietot elementus tad var izjaukt uztveres kopīgumu. Gandrīz vienmēr, mēs intuitīvi jūtam, ka ar darbu “kaut kas nav tā”. Tieši šis “kaut kas” visbiežāk ir kompozīcijas izjaukšana. Var pat pateikt, ka cilvēks ir ieprogramēts sajust estētisko gandarījumu no harmoniskās kompozīcijas. Taču sajust un zināt ir dažādas lietas, tāpēc skice ir labs palīgs iesācējiem.

Skrapbukingā visbiežāk izmanto vienkāršās skices, kas palīdz mums nofokusēt mūsu uzmanību galvenokārt uz proporcijām un elementu izvietošanas un reti norāda uz krasām un materiāliem. Pēc tam, kad jūs sajutīsiet sevi drošāk precīzā skices sekošanā un sajutīsiet gandarījumu no iegūta rezultātā, pienāks visinteresantākais moments: būs pietiekoši tikai ar vienu acu uzmetumu, lai skice sāktu pārvērsties bildē: piemēram, taisnstūra vietā jūs ieraudzīsiet sarežģītākās formas rāmīti vai spiedoga atspiedumu, strēmelīti pārvērsies par mežģīnēm, aplītis par taurenīti – variantu ir milzum daudz! Galvenais, lai elementi saskan savā starpā. Tāpēc savu fantāziju labāk novirzīt uz tematisku gultni, t.i. izdomāt darba konkrēto tematu, domāt par to, kam tas ir paredzēts, tad visi šie taisnstūri, līnijas un apļi sāks piepildīties ar jēgu un nevajadzēs lauzt galvu pa to, ko un kur izvietot, jūs pat atļausieties ienest papildus elementus, vai atteikties no kādam skices detaļām.

Skice un tās izmantošamas piemēri:





Iruha



Kriss

Avots

Atsauksmes
Jūsu atsauksme būs pirmā.
Pievienot atsauksmi
Tikai reģistrētie lietotāji var atstāt atsauksmes.