+371 28 798 852

 

Viss par tintēm un tinšu spilventiņiem. Tintes uz krāsvielas bāzes (1. daļa)

Tintes uz krāsvielu bāzes.

Tintes uz krāsvielu bāzes var izmantot uz vairāku veidu papīra. Pastāv dažādu veidu tinšu spilventiņi, bet virsmas uz kurām tos var izmantot ir ļoti dažādas. Krāsas ir caurspīdīgas, tāpēc ar gaišākām krāsām var panākt maigus pasteļkrāsu toņus, bet tumšākas krāsas nodrošina spilgtāku efektu.

Tintēm uz krāsvielas pamata ir tendence iesūkties papīrā. Uz porainām virsmām tas notiek ātri, tāpēc šādas tintes nav iespējams izmantot ar embossinga pulveri. Turpat uz gludām glancētām virsmām tās vispār neizžūst. Tāpat šīs tintes saritinās uz caurspīdīgiem spiedogiem un var atstāt neskaidru atspiedumu.

Tinšu veidi uz krāsvielu pamata:

- Ūdens šķīstošās tintes (WATER-BASED DYE INKS)
- Tintes novecināta efekta veidošanai (ANTIQUING AND DISTRESSING INKS)
- Ūdensnotūrīgās tintes (WATERPROOF DYE INKS)
- Indijas tintes (INDIA INK)
- Alkoholiskās tintes (ALCOHOL INKS)

Ūdens šķīstošās tintes (WATER-BASED DYE INKS)

Ūdensšķīstošās tintes uz krāsvielas pamata nesatur skābes, bet tām ir tendence ar laiku izbālēt, it īpaši zem saules staru iedarbības. Turklāt šīs tintes nav ūdens noturīgas, kas nozīme, ka tie var izplūst, ja uz tiem nokļūst ūdens. Spiedogu atspiedumus veidotus ar šādām tintēm nebūs iesējams izkrāsot ar marķeriem vai ūdenskrāsām. Tāpat tintes var izplūst uz pārāk iesūcošām virsmām, piemēram kā zīdpapīrs (mulberry paper).

No otrās puses, izmantojot šo tinšu ūdensšķīstošās īpašības var panāks interesantu efektu. Piemērām, pamēģiniet uzklāt tintes uz fona spiedoga, sasmidziniet to ar ūdeni pirms atspieduma veidošanas un sanāks interesants efekts. Tāpat var viegli izpludināt zīmējumu ar mazu mitru otiņu un sanāks ūdenskrāsu efekts. Šīs tintes tāpat var izmantot kā ūdenskrāsas, ņemot krāsu no paša tinšu spilventiņa. Paeksperimentējiet ar tādu papīru kā kartons vai akvareļpapīrs.

Tintes uz ūdenskrāsas bāzes viegli nomazgājamas no spiedoga.

Tinšu spilventiņu piemēri:


Ranger Adirondack Dye Ink

tinšu spilventiņi, skrapbukings, чернильные подушечки, скрапбукинг

Marvy Matchables

tinšu spilventiņi, skrapbukings, чернильные подушечки, скрапбукинг

 

Tsukineko Impress

tinšu spilventiņi, skrapbukings, чернильные подушечки, скрапбукинг

 

Clearsnap Color Box

tinšu spilventiņi, skrapbukings, чернильные подушечки, скрапбукинг

 

Tintes novecināta efekta veidošanai (ANTIQUING AND DISTRESSING INKS)


tinšu spilventiņi, skrapbukings, чернильные подушечки, скрапбукингTima Holca Distresa tintes no Ranger kompānijas ļoti populārās ūdenī šķīstošas tintes, kuras var iekļaut atsevišķā klasē. Atzīmēti ar savām maigajām „izplūdušām un nodilstošām” krāsām, tās atšķiras no vairākām citām tintēm uz krāsvielas pamata, tāpēc kā tās ilgāk paliek mitras un ir iespēja taisīt papilddarbības, kamēr tās žūst. Ideāli der, lai atšķaidītu ar ūdeni vai sajauktu ar citām tintēm, veidojot jaunās nokrāsas un novecinošo efektu. Mēģiniet uzklāt dažas tintes uz papīra, un tad sasmidzināt ar ūdeni, un jūs redzēsiet, kā krāsaы saplūdīs kopā. Labāk, nekā citas tintes der fotobildēm.

 

 

 

 

Walnut ink (walnut – valrieksts (angļu)), kuras ražo, izmērcējot melnus valriekstus ūdenī. Tas ir vel viens tinšu veids, kuras izmanto novecināta efekta veidošanai.

        tinšu spilventiņi, skrapbukings, чернильные подушечки, скрапбукингKompānija Tsukineko tās ražo kristālos, kas tiek sajaukti ar ūdeni, un var būt izmantoti kā brūnā patina veca papīra radīšanai. Līdzīgu efektu dod Tima Holca Distress  tintes, tādas kā Walnut Stain vai Tea Dye

 

 

 

 

 

 

 

tinšu spilventiņi, skrapbukings, чернильные подушечки, скрапбукинг

Hero Arts Shadow Inks ir vel viens produkts, kas ir līdzīgs distresa tintēm. Šādas tintes biežāk izmanto ar spiedogiem, kam ir lielā virsma, piemēram, fona spiedogiem. Tiek uzklāti vienmērīgā plānā kārtā bez atstarpēm. Var uzklāt tieši uz papīra kā akvareļkrāsas.


 

 

Ūdens izturīgas tintes uz krāsvielu bāzes (WATERPROOF DYE INKS).

Šīm tinšu veidam ir speciāla bāze, kas pēc izžūšanas nenomazgājas ar ūdeni. Vairākas no tādām tintēm nesatur skābes, tām dod priekšroku skrapbukingā tieši ūdens izturības dēļ. Ar tādām tintēm var pārklāt virsmu, kas vēlāk tiks nokrāsota ar marķieriem vai ūdens krāsām. Tāpēc uz etiķetes var būt rakstīts "outliner" (kontūrai) vai "watercolor ink pad" (tinšu spilventiņš akvareļkrāsām). Šīs tinšu veids mazāk izbālē, salīdzinājumā ar ūdenī šķīstošām tintēm.

Bet jāatceras, ka tādas tintes neder spiedogu veidošanai uz auduma vai plastika, neskatoties uz uzrakstu “permanent”. Turklāt, savu ūdens izturīgu īpašību dēļ, tintes grūti nomazgāt no spiedogiem. Parasti spiedogi var būt iztīrīti ar ūdeni un ziepēm, bet dažreiz jāizmanto atšķaidītājs.

Ūdens izturīgo tinšu uz krāsvielas bāzes piemēri:


Tsukineko Memento

Clearsnap Ancient Page

Ranger Archival Inks

Indijas tintes (INDIA INK)

Tās ir stipri melnās, ātri žūstošās tintes uz krāsvielu bāzes, kuras gadsimtiem ilgi izmanto kā kontūra veidojošās tintes ilustrācijām, kuras tiek izkrāsotas ar akvareļkrāsām. Var izmantot arī ar ūdens šķīstošiem tinšu marķieriem. Tās ir visātrāk žūstošās tintes tirgū, kuras var izmantot gan uz porainām, gan uz plakanām virsmām. Memories India Ink Black no Stewart Superior kompānijas tiek reklamētas kā nesmērējamās, bezskābes, neizbālējošās tintes.
 

 

 

 

Alkohola tintes (ALCOHOL INKS)

Alkohola tintes ir permanenta tintes uz krāsvielu bāzes. Tiek pārdotas pudelītēs, nevis tinšu spilventiņos, un principā netiek izmantotas gumijas spiedogiem. Bet bieži vien tiek izmantotas pie dažādām tehnikām, parasti fona veidošanai, kad spiedogi ir uztaisīti ar cita veida tintēm.Alkohola tintes ir ātri žūstošās, caurspīdīgas un bezskābes tintes.

Ranger Adirondack – ir viens no populārākiem zīmoliem. Tās var izmantot gatavās vai atšķaidīt ar speciāliem šķīdinātājiem. Pie krāsu sajaukšanas arī izmanto šķīdinātāju. Pastāv arī citas piedevas, lai sasniegtu perlamutra vai metāla nokrāsu.

Alkohola tintes bieži vien tiek izmantotas ar speciālo aplikatoru, kas atgādina veco zīmogu. Bet gumijas spiedoga vietā, tam ir virsma pie kuras var pielīmēt filca gabaliņus. Tintes kopā ar šķīdinātāju uzpilina uz spilventiņu un tad uzklāj uz virsmas. Tālāk zīmējums var tikt papildināts ar alkohola ieberzēšanu vai smidzināšanu uz virsmas. Tāda metode rāda unikālo efektu, kas atgādina marmoru vai akmeni.

Alkohola tintes der gandrīz jebkurai virsmai, ieskaitot glancēto papīru, plastiku, metālu, foliju, stiklu utt.

Tintes neder izmantošanai ar gumijas spiedogiem, jo tās žūst ļoti ātri un ar laiku var sabojāt spiedogu, veidojot plaisas. Ja tomēr izmantojat alkohola tintes ar spiedogiem, tad kārtīgi pēc lietošanas kārtīgi notīriet ar speciāliem līdzekļiem.

 

 

Atsauksmes
Jūsu atsauksme būs pirmā.
Pievienot atsauksmi
Tikai reģistrētie lietotāji var atstāt atsauksmes.