+371 28 798 852

 

Scrapbukinga stili: noplucis šiks (Shabby Chic)

Burtiski šī stila nosaukumu var pārtulkot kā „noplukusi elegance” vai „noplucis šiks”. Šis stils ir izveidojis pavisam nesen, 20.gadsimta 80.gados. Tā autore ir Reičela Ešvela (Rachel Ashwell). Viņa ir sākusi ar to, ka dekorēja dažādās izpārdošanas un tirdziņos iegādātās vecās mēbeles, sākotnēji savai mājai un ģimenei, bet ar laiku šīs aizraušanas ir izgājusi citā līmenī un sakas pārdošanas.

Maigos un gaišos toņos restaurētās mēbeles kļuva ļoti populāras. Ar laiku Reišela izveidoja arī virkni līdzīga rakstura aksesuāru, bet sortiments paplašinājās no tēju servīzēm līdz tekstilam. Šodien Reičela ir populāru veikalu tikla “Shabby chic” saimniece un dažādu dizainam veltīto grāmatu autore.

Stila raksturīgas īpašības

Dekupāža šīs stils ir ļoti populārs. Šajā stilā dekorē mēbeles, šķīvjus, lādītes, virtuves piederumus, gleznas, pulksteņus, bet daži šajā stilā noformē pat istabas. Šim stilam ir raksturīgas tādas detaļas ka noplukuši ģipša dekori ar plaisām, eņģeļi un mākslīgi novecotas statuetes, mežģines un veci audumi (vai veco audumu imitācija), restaurētas mēbeles gaišos toņos. Lai izveidotu vecas mēbeles iespaidu, tā tiek dekorēta dažādās tehnikās, piemēram izmantojot krakelūras lakas un noplaukumu ar “parafīna metodi”. Šādā stilā vienmēr ir romantika, gaismas un siltuma sajūta.







Šim stilam ir raksturīgi maigi toņi – mandeļu, gaiši rozīgie, maigi ceriņu, ziloņkaula krāsas. Šajā stilā apvienojas strīpiņas, aplīši, ziedu motīvi, dažādi ornamenti.





Skrapbukingā šīs stils ir raksturīgs bērnu, meiteņu, romantiskiem kāzu un ģimenes albumiem. Skrap-lapu dekorešanā var izmantot kā papīru tā arī audumu. No rotājumiem visslābāk piestāvēs pogas, mežģīnes, koka un metāla rotājumi (atslēgas, sirsniņas, balodīši), puķītes (papīra, auduma, tamborēti), lentītes.









Padomi:

- Novecota izskata izveidošanai noberziet lapas maliņu ar smilšpapīru (var izmantot arī nagu vīlīti), un pēc tam tonējiet malas ar balto akrīla krāsu.

- Var raut, burzīt un tonēt papīra malas ar distresa tintēm;

- Ļoti populāri ir šujmašīnas šuves;

- Izmantojiet vintāžas bildes un fotogrāfijas








Avots

Atsauksmes
cash, 08.04.2017
super
Pievienot atsauksmi
Tikai reģistrētie lietotāji var atstāt atsauksmes.